Tečaj na trgu je odraz ponudbe in povpraševanja. Če obstaja pri določenem tečaju veliko ponudnikov, bo tečaj padel, saj ne bo zadosti kupcev, ki bi bili pripravljeni pokupiti vso ponujeno količino. Pri vse nižjih tečajih pa bo vedno več povpraševanja in manj ponudnikov, ki bodo pripravljeni prodajati pri nižjih tečajih. Območje podpore je raven, pri kateri je dovolj veliko povpraševanje za zaustavitev padanja cene. Nivo odpora je nivo, pri katerem je veliko prodajalcev, ki preprečijo naraščanje tečaja nad nivo.

Ko se pričakovanja vlagateljev spremenijo, tečaj prebije linijo podpore ali odpora. Preboj linije odpora kaže, da kupci prevzemajo pobudo in so pripravljeni kupovati tudi po višjih tečajih. Nova linija odpora se bo tvorila pri nekem višjem tečaju. Obratno velja pri liniji podpore.

Podporna in odporna raven Podporna in odporna raven

Po preboju linije podpore ali odpora se pogosto cena vrne nazaj v bližino linije, ki jo je prebila. Podporna linija pogosto postane linija odpora in obratno. Pri preboju linij poznamo več znakov potrditve:

  • Velikost prometa: preboj pri velikem prometu ima bistveno večjo težo.
  • Sprememba tečaja: rahla korekcija cene je redko znak preboja.
  • Zaključni tečaj: analitiki navadno ne upoštevajo prebojev, ki se zgodijo med dnevom, pomemben je zaključni tečaj.
  • Prisotnost vzorca: prisotnost kratkoročnega ali dolgoročnega tehničnega vzorca poveča pomen preboja linije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja