Januarja 2021 so se cene stiropora v primerjavi z decembrom 2020 zvišale za 5% in še vedno rastejo. Tako hitro naraščajoče cene kot veliko zanimanje za izdelek so proizvajalci uvedli omejitve dobave – od 26. februarja do 3. marca stiropor ni bil na voljo.
Porast cen stiropora je povzročil dvig cen stirena – osnovnega materiala, ki se uporablja pri proizvodnji stiropora, poročajo proizvajalci za portal money.pl. Cene stirena so se zvišale za 30%, kar je najvišji skok te surovine v zgodovini. Povišanje cen zgolj za stiren ima več razlogov, pojasnjuje Alexander Popov, produktni vodja skupine Construction v Leroy Merlinu. Do tega je prišlo zaradi zaprtja dveh svetovnih tovarn v Teksasu zaradi letošnje izredno ostre zime in zaprtja tovarne Lyondell na Nizozemskem za dva tedna. Drugi razlog je omejitev dobave stirena iz ZDA na Kitajsko, kjer je povpraševanje po tej surovini trenutno ogromno – v resnici tako veliko, da jo Kitajska za vsako ceno kupuje iz Evrope,

V trgovinah Leroy Merlin ter trgovinah Mrówka in Profi, ki pripadajo skupini PSB, ni težav z razpoložljivostjo stiropora. Kljub temu je zabeleženo nekaj minimalnih povišanj cen, januarja 1,1% in februarja 2,4%, poroča Marzena Mysior-Szczuk, glavna koordinatorka za odnose z javnostmi pri PSB Handel, za portal money.pl. Dodaja še, da zaradi vremenskih razmer januarja in februarja še niso vložili večjih naložb – zato se razpoložljivost izdelkov v zgornjih trgovinah ni zmanjšala.

Tomasz Lingo, tehnični svetovalec iz HurtowniaStyropianu.pl, trdi, da čeprav stiropor dejansko beleži velika povečanja, ni osamljen – cene OSB in jekla se povečujejo, v prihodnosti pa bodo cene izdelkov, kot so lepila, barve in ometi povečali za vsaj 5%. Posledično pa se lahko dražijo tudi gradbene storitve kot je izdelava fasade. Ta napoved temelji na podražitvah embalaže in butiglikola ali modificiranih akrilnih smol za proizvodnjo profesionalnih barv, katerih cene so poskočile tudi do nekaj odstotkov, pojasnjuje strokovnjak. Analiza skupine PSB potrjuje tudi povišanje cen materialov – januarja 2021 so se cene gradbenega materiala januarja 2021 v povprečju zvišale za 1,8%, čeprav so nekatere skupine izdelkov zabeležile celo dvomestno število povečuje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja