Monsantov herbicid dokazano povzroča raka. To je uspelo dokazati paru. Odškodnina, ki jo mora Bayer plačati je že tretja po vrsti in to zaradi istega herbicida. Odškodnina 2 milijona evrov je t.i. kazenska odškodnina, poleg te pa mora Bayer plačati še 55 milijonov evrov navadne odškodnine.

Bayerjeve delnice so zaradi sodbe padle in v zadnjih sedmih letih niso bile tako nizke.

Kalifornijsko sodišče je v ponedeljek naložila več kot 2 milijardi dolarjev paru, ki je trdil, da je povzročitelj raka, glifosat iz skupine Bayer AG. Gre za največjo sodbo ameriškega sodšiča proti podjetju, zaradi kemikalije.

Velika kazenska odškodnina (razlika med kazensko in navadno odškodnino)se bo verjetno zmanjšala zaradi odločitev vrhovnega sodišča ZDA, ki omejujejo razmerje kaznovalnih in kompenzacijskih odškodnin na 9: 1. Porota je dodelila skupno 2 milijardi dolarjev kazenske odškodnine in 55 milijonov dolarjev navadne odškodnine.

Po poročilu Reuters.

Bayer že tretjič plačuje Monsantov herbicid

To je bila tretja zaporedna sodba ameriškega sodišča proti podjetju v sporu zaradi kemikalije, ki jo je Bayer pridobil kot del svojega nakupa Monsanta v višini 63 milijard dolarjev lani. Obe drugi razsodbi žirije sta prav tako prišla v Kaliforniji, ena na državnem sodišču in ena na zveznem sodišču.

Porota na višjem sodišču okrožja Alameda v Oaklandu je v ponedeljek dejala, da je družba odgovorna za tožeče stranke Alva in Alberto Pilliod, ki je zbolel za ne-Hodgkinovim limfomom, je dejala predstavnica para.

Dodelila je 18 milijonov dolarjev odškodnine in 1 milijardo ameriških dolarjev za kazenske odškodnine Alvi Pilliodu in 37 milijonov dolarjev odškodnine in 1 milijardo dolarjev odškodnine za svojo ženo Alberto Pilliod. Žirija je ugotovila, da je bil Roundup napačno zasnovan, da podjetje ni opozorilo na tveganje za nastanek herbicida in da je podjetje ravnalo malomarno.

Več kot 13400 tožb proti Monsantu oz . Bayerju

Nemški velikan za kemikalije se sooča z več kot 13.400 ameriškimi tožbami zaradi domnevnega tveganja za raka zaradi herbicida.

Naslednja presoja porote v sporu o glifosatu je predvidena za avgust v državnem sodišču v Missouriju. To bo prvič, ko bo žirija izven Kalifornije slišala primer Roundup. Sojenje bo potekalo v okrožju St. Louis, kjer se nahaja nekdanji sedež podjetja Monsanto.

Bayer je v svoji izjavi v ponedeljek dejal, da je razočaran zaradi razsodbe in se bo pritožil. Tiskovni predstavnik je odločitev porote imenoval “pretirano in neupravičeno”.

»Nasprotje med današnjo razsodbo in (sklepom ameriške agencije za varstvo okolja), da„ne obstaja nobeno tveganje za javno zdravje zaradi sedanje registrirane uporabe glifosata“, ne bi moglo biti bolj ostro,« je dejal Bayer.

Bayer pravi, da so desetletja raziskav podjetja in neodvisnih znanstvenikov pokazala, da sta glifosat in Roundup varna za človeško uporabo. Bayer opozarja tudi na številne svetovne regulatorje, ki so ugotovili, da glifosat za ljudi ni rakotvoren.

Brent Wisner, odvetnik za Pilliods, je na novinarski konferenci po razsodbi dejal, da mora Bayer prevzeti odgovornost za svoj izdelek.

“Monsanto vztrajno zanika, da herbicid povzroča raka, in ti dve ljudje tukaj so žrtve goljufije,” je dejal Wisner, ki je stal poleg para v Kaliforniji …

Alberta Pilliod je pozvala Bayerj, naj doda opozorilno oznako za Roundup, saj naj bi ona in njen mož ne uporabljala proizvoda, če bi bila opozorjena glede tveganja za nastanek raka. »Borimo se z rakom že več kot devet let in ne moremo delati ničesar, kar smo želeli. Za to resnično zamerimo Monsantu, « je dejal Pilliod.

Pred dvema sodbama porota proti Bayerju v ameriških raziskavah okrogle mize so se pojavile strme padce delnic Bayerja.

Žirija državnega sodišča v San Franciscu je avgusta 2018 dodelila 289 milijonov dolarjev kalifornijskemu ladjarju, saj je odkritje morilcev zaradi plevela na osnovi glifosata povzročilo njegov rak. Ta nagrada je bila kasneje zmanjšana na 78 milijonov dolarjev in je v pritožbi.

Marca je zvezna žirija v San Franciscu dodelila 80 milijonov dolarjev drugemu kalifornijskemu človeku, potem ko je ugotovila, da je Roundup povzročil njegov rak. Družba je tudi izjavila, da bo vložila pritožbo na to odločitev.